2010-12-14

Så är det snart jul och vinter är verkligen här! Det känns lite tungt att vintern kom så tidigt men vi hann få iordning vår nybyggda ligghall så att den gick att tas i bruk . Till våren blir det att ta fram målarpenseln och måla klart! Hästarna verkar dock trivas där och jordvallen som vi la upp i norr har tagit bort den kalla vinden och det är riktigt skönt vid foderbordet oavsett väder!

För tillfället så är vi inte så aktiva med hästarna. Vi var dock på rådgivande bedömning för russhingstar på Flyinge i slutet av oktober och hade Cayenne med oss. Han fick ett riktigt gott omdöme men frågan är om han tänker växa något mer... Men om han stannar på 128 cm så tar vi med honom till Grevagården på hingstpremiering sista helgen i mars.

Leandro v st Brammelo har även blivit farfar till en nygodkänd hingst i Holland, se www.nsps.nl hos familjen Termeer. Det är Ulster v st de Noorderkempen som är far och modern var också far till Leandro sonen Wild Indigo of Riverdance som tyvärr dog i tarmvred på operationsbordet förra året. Denne nye kille heter Burgemeister of Riverdance och på länken finns ett fint  kort på honom! En annan avkomma efter honom har rönt stora framgångar på den holländska premieringen, Wiwi v d Parkant, som erhöll 1:a premie. Congratulations to Willeke Termeer!

 

 

2010-10-06

Vi fick glädjande besked i måndags kväll, då Axtorps Alert vann ett insprängt lopp på Solänget! Alert var lite knackig de två senaste starterna då han antagligen reagerade på vaccination så det var så kul att höra att han nästan tangerade sitt tidigare rekord i måndags och kom i mål på 2.15.8. Inga galopper och han hade svarat fint mot de andra! De vann Hästägarkannan för kat. B- stort grattis till Jenny för fint arbete!

Basilika var anmäld till Jägersro i söndags, men tyvärr så efter värmningen så gick inte andningen ner som den skulle så vi beslöt oss för att stryka. Så det blev inte någon "sista" start för henne men vi satsar ju nästa år igen! Det ska bli skönt med lite vila nu!  Däremot har vi erhållit SPAF:s Prestationsbevis för henne genom att hon erhållit 41 p på premiering och har ett rek. på 2.19.8. Det glädjer vi oss mycket åt!

 

Foto: Girlpower HB

2010-09-22

Tänkte rapportera lite från betäckningssäsongen! Emanuel har fått 2 hingstföl, och båda ägarinnorna verkar nöjda med avkommorna. De är mycket sociala båda två vilket alla berättar om Emanuel- avkommorna. Ett sto resorberade antagligen men hon var inte dräktighetskollad bara mot hingsten. Till våren hoppas vi att den första hingsten efter honom visas fram, Slättens Edwin! Emanuel har i år betäckt tre ston av mycket god kvalitet! Nanny hoppas vi vara dräktig men hon resorberade antagligen i somras för hon var brunstig igen och stod med mjölk i juvret! Aldrig varit med om det tidigare. Hon fick gå med Emanuel över en period till så vi håller tummarna att hon tagit sig! Från utställningsringarna så har Kronobackens Embla varit mest framgångsrik i år med klassvinst och fina vitsord!

Vanilla Fudge betäckte 4 ston förra året och fick 3 föl och det fjärde var dödfött. Ett fuxfärgat sto, två isabellhingstar och en svart (möjlig gulsvart) hingst! Själva är vi väldigt nöjda med Axtorps Elliot! I år har han betäckt 7 ston. Glory från oss, dock är vi inte säkra på henne. Hon har haft fång igen i våras och resorberade i vintras så vi beslöt att låta henne gå med Fudde för att se om ett hingstbyte kan göra att hon bär fram fölet. Fyra av de främmande stona håller nog inget minimått tyvärr men vi får hoppas att det blir en bra kombination ändå!

Leandro fick ett par trevliga föl i år! Daybreak tror jag mycket på, likaså vår Elliot men han blir nog inte liten. Mindy har en tendens att ge stora avkommor oavsett far. Eywa tro jag mycket på också, hon är desto mindre!  Tyvärr föddes ett stoföl u Spektras Lady som visades ha problem med patella så hon är avlivad vid 1 månads ålder. Både Rose och Glory hos oss resorberade men det är stona som är struliga (den ena med fång och den andra med kvickdrag).

Leandro har betäckt en hel del även ett par främmande ston av 11 totalt. Enya från Hasselbo betäcktes en gång förra året men eftersom hon tog om och det var sent på året så fick de komma tillbaka detta året igen. Hon är nu konstaterad dräktig med UL! Kul! Ska bli en spännande kombination. A Million Dollar Baby har också äntligen blivit konstaterat dräktig med UL! Hon hade en besvärlig infektion förra året men nu verkar allt löst! Sent på säsongen betäcktes även Spektras Primadonna men hon gick bara en period här så det är osäkert om hon är dräktig men jag håller alla tummarna!! Från oss så har Rose varit ett osäkert kort men vi tror hon är dräktig igen och hoppas att hon inte resorberar igen. Hon har krånglat tidigare men nu har hon gått länge med hingsten för att inte oroa henne. Puss Puss tog om flera gånger men att banta en 3- årig för premiering och samtidigt betäcka är ju inte så bra så klart men till slut så slog hon mot hingsten så i augusti nästa år kommer sista fölet även om de flesta kommer i maj månad om allt går bra! 10 ston har vi betäckt totalt så vi kan ju hoppas på många föl nästa år. Vi ultraljudar inte längre så det är lite chansning!

Vi bygger också ny ligghall i år vilket ska bli mycket skönt. Så kan ladan fyllas med allehanda grejjer som fått stå utomhus istället! Ligghallen kommer att vara 13x7 m och ska kunna delas av så att vi kan ha två grupper. Avdelningen ska gå att flytta. Vi har också lagt en jordvall utanför foderborden som ska ta den värsta nordanvinden. Vi kan inte lägga den med öppningar i söder tyvärr men tror att detta blir bra. 4 öppningar och en port som traktorn går in i blir också!

Axtorps Brisad kommer om allt går som planerat att lånas ut till travet nästa år och åker senare i höst tillsammans med ytterligare en Emanuel- avkomma ( 3 årigt sto, Kebella). Ska bli spännande att se vad de kan klara nästa år. Axtorps Alert blir nog kvar hos familjen Djupenström. Han gjorde ett par dåliga starter pga av att han var påverkad av vaccination men nu var han visst piggare än pigg så nu startar de till helgen igen. Hoppas det går bra nu! Han gillar att jaga men i bägge dessa loppen står han långt fram! Men han verkar ha mycket i sig iallafall så det finns mycket att utveckla!

Vi kan också konstatera att ett par av våra mini inte är mini längre. Axtorps Crystal ligger på gränsen som så många fler Mindy- avkommor. Hon är en fin ponny men ser mer ut som en normalstor. Dock så behåller vi henne ett tag till och ev betäcker med en minihingst nästa år iallafall. Axtorps Dreamer som var en långskankad räka i somras har blivit en trevlig Shetlandsponny! Dock inte mycket mini över henne heller! Så jag hoppas hon växer ett par cm till och blir 88! Men som hon kan röra sig idag! Dock så är Winston- blodet troligtvis ingen bra kombination med Leandro medans PP och Allright- blodet ger bra storlek! Små är dock Destiny och Donna, de har gått på ett naturbete hela sommaren och är fina i hull och välmusklade! Är så glad över att fått tillgång till fina beten precis i närheten till vår mark!

Nu planerar vi för den rådgivande bedömningen på Flyinge den 30 oktober där Cayenne ska visas. Jag får honom till 128 cm idag som 2,5 åring men han är väldigt färdig så jag tror han ska klara måttet! Sen om han klarar allt det andra får vi se men han har ett superfint steg så till travet ska han oavsett! Han är mycket snäll och trevlig att hantera och när vi var på semester så började Amanda tömköra honom alldeles själv! Förhoppningsvis är han såld men vi ska visa fram honom så får vi se vad avelsvärderingsnämnden tycker! Han är ju så stor!! Mycket mer Diedre än Skotte över honom! men en härlig häst! De två 2- åriga hingstarna e Design to make a difference går kvar. Camaro u Glory tycket jag mycket om i våras men nu är han bara tjock! Han klarar nog inte minimåttet men har härliga ben och hingstkaraktär, men om han räcker till det får vintern avgöra! Calvin Klein är desto mindre, tror han knappt är 80 cm! Rör sig bra och har bra grova ben men har satt i en tjock hals. Likaså Axtorps Dante, han börjar äntligen bli mer grabb än pojke! Outvecklad men rör sig bra och har fin utstrålning! Men russen kan gärna få vara lite sena som 1- åringar tycker jag! Hoppas nu på två russföl nästa år, ska bli spännande att möta säsongen 2011!

 

 

2010-09-13

Än en gång är vi sena med uppdateringen men nu kommer resultat från Bjärsjölagård, premieringen i Åstorp samt från en rad framgångsrika tävlingsdagar för Basilika!

Wild-Symphony v.d. Beatrixlaan är såld till Anna Björk, lycka till med henne! Vanillia Fudge har även erhållit SUCH!

 

Som 3-åringar kan russ ston få ett prestationsdiplom. De ska då ha erhållit 38p eller mer samt gått under 2.20 innan 1 oktober i år. Jag anmälde därför ut Basilika till ett fri handicap lopp på Tingsryd den 12 september. Det såg ganska tufft ut från början men efter att två hästar var strukna och Basilika som gillar att gå i ledning så var det helt enkelt inga bakhästar som kom ikapp henne och Basilika tog enkelt sin fjärde seger för säsongen! Självklart hade vi oturen att tidtagningen inte fungerade i loppet och fick därför ingen tid. Men jag är så nöjd med min fina Basilika! Nu får hon en sista chans på Jägersro nästa helg.

Jag fick även chansen av Mikaela Palm att rida hennes Båtares Dina i monté vilket jag var väldigt glad över! Red mycket monté för 2-3 år sedan men nu var det längesen! Det var en bestämd dam som inte riktigt tog i ordentligt i början utav loppet men sista 500m gick hon riktigt bra och kämpade upp till en fjärdeplats från 260m tillägg. Den som var 3a blev dock diskad för målgalopp så Dina slutade alltså 3a! Tack Micky för att jag fick rida!

Bild tagen av Erika Andersson

Båtares Dina i värmningen

Loppet sponsrades av Öst Russ!

 

Eftersom Try to Copy Me (även kallad Pusspuss) var brunstig och väldigt fet när hon skulle visas på premiering i somras så valde vi att flytta henne till uppsamlingen i Åstorp den 6e september. Trots hårdbantning i flera veckor var hon dock fortfarande ganska fet och vi hade inte speciellt höga förväntningar. Men vi blev positivt överraskade när hon gick etta bland fem med fina poängen 99888=42 poäng!

Nu har alltså alla våra 3-åringar fått diplom och dessutom gått etta i sina ringar! Daytona och Axtorps Basilika med 41p och nu Try to Copy Me med 42!!

 

Den 4 september startade Basilika på Tomelilla. Trots att jag inte riktigt visste om hon skulle trivas på Tomelilla så anmälde jag ut i ett 2.18 och sämre lopp där hon stod på tillägg efter hur mycket hon tjänat. Även denna dagen var jag ensam då mamma var på möte och pappa var hemma och byggde på vår nya lösdrift. Men det är inga problem att vara ute själv med Basilika, hon är så klok och okomplicerad fast än att hon bara är 3 år! Efter en bra start så tjänade hon snabbt ikapp de 20 meterna hon hade till hästen framför och höll sedan ledningen in i mål. Utan galopp och med många längder ner till andra hästen gick hon i mål på 2.24,5.

 

28 augusti arrangerade Shetland Syd utställning på Bjärsjölagård. Först ut var 2-åriga Axtorps Crystal som skötte sig utmärkt och gick etta i ringen med 88888=40 poäng och fin kritik! I fölklasserna hade vi med oss Axtorps Electro som fick 88778=38 poäng och blev trea av fem. Sedan var det Axtorps Eywas tur som även hon belönades med 38 poäng, 88877. I fölstoklassen visade vi Almnäs Outstanding samt Wild Symphony v.d. Beatrixlaan som vi sålt till Anna Björk, lycka till med henne! Outstanding gick trea i klassen och fick 98888=41 poäng och Wild blev 6a med 88888=40 poäng.

Dagens stora glädje blev 3-åriga Daytona som fick fina 99888 poäng och vann 3-års klassen! I championatet för ministo blev hon slagen av Almäns Miss World som senare blev Reserv BIS.

Tyvärr var vi dåliga på att ta foto idag då det blev en lång dag men på Daytona och Axtorps Crystal lyckades vi ta iallafall.

 

 


21 augusti åkte vi till Tingsryd med Basilika som skulle gå ut i ett 2000m lopp. Trots att banan var en vattenpöl och det kom en rejäl regnskur innan start så skötte sig Basilika utmärkt och tog en säker andraplats och putsade rekordet till 2.22,2! På grund av vädret blev det tyvärr inga bilder från dagen.

 

2010-07-27

Idag var det premiering på Bollerup och vi åkte hem med många rosetter i bagaget! Vi hade med oss Daytona som visades på förmiddagen och Axtorps Basilika som visades på eftermiddagen. Daytona, som kallats den fula ankungen som unghäst har verkligen utvecklats och idag gick hon etta i miniringen! Hon fick 99887=41p vilket senare även räckte till att bli Best in Show bland de raser som visades på förmiddagen. Det var bland annat halvblod, welsh och connemaror så det var jättekul! På eftermiddagen var det Basilikas tur att gå in i ringen med 6 andra 3-årssto. Det var mer än vad vi kunnat hoppas på när Basilika placerades etta i sin ring! Även Basilika, som såg mer ut som en älg än en häst som föl, har utvecklats otroligt! Idag erhöll hon 98789=41p!

Nu har två av våra 3 3-åringar erhållit diplom! Kvar är Try to Copy Me som kommer visas på uppsamlingen i Åstorp.

 

 

 

 

 

2010-07-23

Nu var det längesen det var någon uppdatering här men nu så! Den senaste månaden har vi hunnit med utställningar och ponnytravtävlingar med strålande resultat. Innan vi åker till England, troligtvis den 30 juli så kommer 3-åriga Daytona och Axtorps Basilika att visas på premieringen på Bollerup. Try to Copy Me kommer att visas på uppsamlingen i Åstorp.

 

Den 10 juli arrangerade Shetland Syd en utställning på High Chaparral. Med i transporten hade vi Axtorps Dreamer, Try to Copy Me och Southkeitney Blossom. Först ut var 1-åriga Dreamer som inte föll domaren Torsten Jeppsson alls i smaken. Hon har växt väldigt mycket och är för dagen väldigt högställd och elegant. Hon gick sist i ringen med 35p men vi kommer låta henne gå kvar och växa och hoppas på att hon växer i sig. Sedan var det dags för Try to Copy Me som gick etta i sin 3-årsring. Hon blev lite senare på dagen även champion miniungsto! Men dagens stora glädje var Southkeitheney Blossom som även hon vann sin klass och även blev champion ministo! På eftermiddagen när det var dags för BIS var det till slut bara Try to Copy Me, Blossom och godkända hingsten Robbie Williams kvar. Try to Copy Me åkte ut först och trots dagens höga hull erhöll hon 98789=41p. Blossom blev Reserv Best in Show med 99888=42 poäng!

 

 

 

 

På ponnytravfronten har vi även vår lilla Axtorps Alert uppe i Kramfors hos familjen Djupeström. Han är igång och tävlar och senaste starten var på Östersunds dubbeltrav där han gjorde två starter. I det ena loppet var det 15 hästar och Alert hade 150m tillägg men tog en hedrande 5e plats på nya rekordet 2.14,2! I det andra loppet tog han en fjärdeplats på 2.15,7.

 

 

 

Basilika fick en liten paus efter Jägersro då vi missade dubbeltravet när vi var på High Chaparrall. För att hon skulle kunna göra en start innan vi åker till England så åkte anmälde vi ut i ett 2.30 lopp på Åby den 18 juli. Det var 9 hästar anmälda till loppet och det såg ut att kunna bli jämt. Basilika tränar på bra hemma men eftersom hon inte startat på länge var bilresan på 4 timmar upp till Göteborg väldigt nervös. Hon kändes fin i värmningen men det var något som inte kändes helt hundra. Vi chansade och la på henne ett par boots i fram för att se om det kunde hjälpa henne, och det gjorde det! Hon startade ensam 20 meter bakom första volten och tog ledningen efter första kurvan och var sedan helt ohotad i mål på tiden 2.23,6!

 

 

 

Den 7 juli arrangerade Skåne Russ sin utställning på Tomelilla och domaren var Alf Johansson. Vi hade för en gångs skull bara en häst med oss denna dag och det var Basilika. Det var en stor 3-årsring med många fina ston och vi blev väldigt glada när Basilika gick etta i ringen med 89879=41p!

 

 

Den 27 juni hade Jägersro sin tävlingsdag och det var första loppet för Basilika på hemmabanan. Även denna gång tog hon en fjärdeplats på tiden 2.28,7.

 

Den 16 juni gjorde Basilika sin andra start på Tomelilla. Det var många hästar i loppet och det är inte alltid så enkelt med många unghästar på en liten bana som Tomelilla. Basilika blev instängd första varvet och tappade en del men tog ändå en fjärdeplats på 2.36,6. Det var ett jättebra lärolopp för Basilika då hon fick känna press från många hästar från olika håll!

 

 

2010-06-10

Vi har fått ett par glädjande besked vad det gäller föl e. våra hingstar! Vanilla Fudge har fått ett isabellfärgat hingstföl u. Ronja- Ardmair Promise. Även Ronjas mor Grazette fick ett isabellfärgat hingstföl som tyvärr dog vid födseln. Leandro har fått ett mycket fint brunt hingstföl u. Natina v st Fortuna som ägs av Tina Bonli på stuteri Bonlibacken, www.bonlibacken.se Stjernens Mini- Lizette har fått ett riktigt fint stoföl hos sin nya ägare Anna Björk, www.anna-b.se. Anna har även köpt Wild- Symphony v d Beatrixlaan av oss och hon åker till sin nya ägarinna när hon är dräktig med Leandro! Lycka till med era föl och med Wild!

I år kommer vi att betäcka Glory med Vanilla Fudge, Mindy med Almnäs Ivory, Nanny med Emanuel, Diedre troligtvis med Marlon S. Try To Copy Me, Daytona, Rose, Blossom, Felicity och Outstanding betäcks med Leandro.

 

2010-06-09

I helgen gjorde Axtorps Basilika sin första start i Tingsryd och det hade inte kunnat sluta bättre! Mamma och pappa var upptagna med byafest här hemma så jag fick åka upp ensam till Tingsryd med Emil som chaufför, tack så mycket! Basilika skötte sig toppen hela dagen. Jag var ganska nervös eftersom det var 11 hästar i loppet och jag dessutom hade springspår men efter en kanonvärmning blev jag lite lugnare. Loppet kom igång efter två omstarter och jag var rädd att Basilika hade tröttnat lite men icke! Hon tog ledningen lekande enkelt redan i start och kunde hålla den enkelt hela vägen in i mål och tiden blev 2.33,3.

Fotona är tagna av Camilla Nilsson-Borg, tack så mycket!

 

 

2010-05-31

Det har varit några hektiska men roliga veckor. Vår äldsta dotter Emelie har tagit studenten den 21 maj från Önnestads naturbruksgymnasium- häst. Så det firade vi med fest så klart! Den 22 maj så kvalade Charlotte Axtorps Basilika på Tomelilla. De var 3 i kvalet och Basilika tog det på upploppet på 2.41. Det var vi helnöjda med och hon skötte sig dessutom fint. Nästa start blir Tingsryd den 5 juni. I lördags, den 29 maj var det Shetland Syds bruksdag i Vinslöv som vi hjälpte till att arrangera. Det gick bra, tycker jag, det var omkring 120 start och 50- tal i utställningsringen så det var full fart hela dagen! Louise och hennes kompis Julia tävlade Daytona och Southkeithney Blossom i handlerhoppning och agility. De gjorde bra prestationer båda två, Blossom hade nog tävlats i agility tidigare (kom från England i vintras) och Daytona hade en jättefin hoppteknik, så henne ska vi nog ta till 3- årstest! I utställningen gick det riktigt bra. Daytona fick guld med 98788 och 7:a i BIS- ringen medans Blossom hängde kvar ända till slutet och gick ut som 3:a med 10-9-8-7-7=41 p- Vår första 10:a på typen! Hon rör sig tyvärr inte så bra men det ska bli spännande att se hennes föl nästa år, hon ska betäckas med Leandro så då hoppas jag rörelserna kommer! Daytonas dubbelguldsdiplom är för övrigt klart men hon ska till sommarpremiering också.

Axtorps Basilika
Southkeithney Blossom Daytona

2010-05-14

Med en rasande fart så har det under 5 dagar fötts 3 föl till! Som två i årgången födde Wild Symphony en fin hingstunge i söndags kväll! När vi kom ut så låg han fortf med fötterna i säcken och bara en halvtimma innan så stod Wild och åt! Han ser svart ut, riktigt fin, pappa är Vanilla Fudge! Lik sin helbror Diesel som numera ägs av Jeanette och Anna Björk. I onsdags var det så dags för Felicity. Där fick vi vara med om födseln och tjejerna fick även fotat fölningen! Ska försöka få till en bildserie där vad det lider. En hingst, rödskäck med Kerswell Sage som pappa. Alltså en moderlivsimport. Han ska heta Bonlibackens First, då vi äger Felicity med Tina Bonli och hon ska ha detta fölet! Sist ut var Outstanding som fick tidigt i morse ett brunt stoföl, 1,5 vecka för tidigt. Så hon överraskade oss och fölade ute bland de övriga stona. Allt gick bra, fölet är lite trött men har varit ute idag ändå. Tyvärr så har både Rose och Glory resorberat och Glory har en släng av fång. Nu när Rose inte varit dräktig så kom hennes kvickdrag tillbaka. Men vi ska försöka få dem dräktiga igen, får se om det kan lyckas.

 

Emanuel är hemma igen då han inte fungerar på banan. Han har skött sig super i alla sammanhang och värmde i söndag 2.22 men det hjälpte inte för sedan blev han varm i skallen och så Sanna beslöt klokt nog att stryka honom. Han kommer betäcka i år iallafall, Nanny från oss. Däremot tog Sanna Brisad med sig och han har redan varit i vagn hos henne. Får se om hon tränar honom till kval annars säljer vi honom tidigare. Skönt att han är igång iallafall och Sanna tillsammans med Nilla gör ett toppenjobb!

Alert sköte sig förra helgen och fick rekordet 2.15 och placeringar! Kul att det släppt med honom för Jenny! Han har mycket i sig den hästen liten som han är! basilika kvalar den 22 maj på Tomelilla, ska bli spännande att se hur hon fungerar på den banan. Hon ska dit och träna imorgon med Charlotte och Sara.

Annars är det stora föreberedelser för Emelies student nästa helg, 21/5! Vi bygger nytt uterum och vädret har inte precis varit på vår sida men det verkar som att vi ska nå att få dit glasen så vi kan sitta där! kommer bli härligt att ha det rummet att sitta i, kunna se ut över hagarna!

Axtorps E... u Wild SYmphony v d Beatrixlaan e. Vanilla Fudge Axtorps Eywa u Almnäs Outstanding e. Leandro v st Brammelo
Axtorps Elliot y Mindy e Leandro v st Brammelo Bonlibackens First u Balmedie Felicity e Kerswell Sage

2010-04-30

Halv 3 på morgonen föddes Axtorps Elliot! Årets första föl är fött! Elliot är e. Leandro och duktig mamma Mindy! Inte så länge sedan vi hade snö och då kändes det som om våren aldrig skulle komma! Men idag kom det bästa vårtecknet- ett föl! Samtidigt så dök svalorna upp också så nu ska bara den goa värmen komma också! Endast Diedre och Nanny är släppta på bete, de ska betäckas med Stans senare i sommar. Lizette har fått ett stoföl e. Leandro hos Anna Björk! En kopia av vår Donna! Basilika har tränat jättebra och kommer att kvala på Tomelilla den 22 maj. Emanuel är i träning hos Sanna Langmarker och har också kvalat igen, 2.27. Hoppas nu på att han inte ska bli hingstig igen och inte kunna koncentrera sig, för Sanna är nöjd med hans träning! Alert är kvar hos Jenny Djupenström i Kramfors. Han har varit ute i ett provlopp  med tiden 2.11! Dock så ville han nog för mycket i första start och hoppade och sedan körde Jenny honom dövad och då blev han alltför trygg! Men han behöver erfarenhet så ska det nog lösa sig där också! kul att veta att han kan!

Nästa vecka kommer hovis och tar sista gänget sedan blir det nog betessläpp. Han fått tillgång till fina naturbeten hos grannen i år så där ska ungstona gå. De kommer att få lyfta på benen för där är massor med gräsbevuxna stora stenar! Inte gått häst där på säkert 30 år så det blir super för dem! Russhingstarna ska gå på bete hos Sara på stuteri Brotorp så de får busa av sig ordentligt! Miniunghingstarna får nog gå uppe i skogen som vanligt och resten här hemma! Men Camaro och Calvin får komma hem senare i sommar för lite träning!

Brisad ska köras in - tyvärr så har jag inte hunnit med honom i vinter men han har dragit pulka och vi har hängt lite på honom. Han ska säljas på sikt men kanske behåller vi honom ett tag för att visa honom på 3- årstest.

              

2010-03-22

Nu börjar våren äntligen komma! Snön har börjat smälta till hästarnas (och vår) stora glädje. Basilika var på banan för mätning och lite jogging på banan och skötte sig hur bra som helst. Hon mätte 126,5cm. På banan blev det bara ett par bak- och rätvarv för att visa henne banan men det var inga bekymmer, hon är så otroligt lätt att ha att göra med! Hon tränar på bra här hemma men har dragit på sig en liten förkylning så hon har fått vila ett par dagar. På banan fick vi också träffa på Emanuel som slutmättes och var inne och tränades av Sanna Langmarker. Han står inackorderad på Stall Gränsbo nere i Klagstop och Sanna ska tävla honom i år. Han har varit på banan ett par gånger och sköter sig fint! Nu är det jag (Charlotte) som har varit inne på hemsidan och fixat med lite bilder på hästarna och lite andra småsaker! // Charlotte

 

 

2010-02-07

Igår den 6 februari så var det vinterutställning i Åstorp, arrangör Shetland Syd. Efter tidig avresa fastnade vi i en snödriva, från vilken vi kunde dra loss oss med vår egen traktor. Dock så fick bilen in så mycket snö i motorrummet så den ville inte starta. Efter bogsering och överlastning till Saras bil- tack gulliga Sara som hjälpte oss och lånade ut din bil!- kom vi iväg och hann med rätt så god marginal att visa fram Axtorps Crystal. För dagen så hade hon växt och var som en gänglig tonåring. Poängen blev 88788=39 p och placerad 2a efter fina Sandbackas Gemini. Efter lunch var det dags för 3- åringarna. Det var inte mindre än 3 avdelningar och först ut var Daytona som enda mini bland de svarta. När domare Ingvar Johansson skulle rangera så tog han fram alla normalstora och jag hann tänka att jag blev jättebesviken över att hon gick sist. Jag tycker hon har utvecklats en hel del. Men han hade glömt henne, så vips så gick hon 2:a! Hon fick fina 5x8=40 p! Bland de "färgade" så toppade Try To Copy Me klassen (de var 4 st) och det räckte ända till Champion Ungsto! Extra roligt eftersom de var 5 tävlande i championatet! I BIS- ringen blev vi väldigt spända men hon gick ut som 3:a och det var vi ändå nöjda med! Vi kom lyckligt hem även om vi fick bärga V70:n till verkstad (som tur var går allt på försäkringen)!!

Try To Copy Me- Ungstochampion

Daytona

Axtorps Crystal

2010-01-18

Sitter här och skriver till John Mayers musik- "upptäckte" honom under mitt favoritprogram med Skavlan! Vilken härlig musik!
Fick i december för mig att jag skulle inträda ett nytt liv på Facebook- där alla tycks samlas! Men jag är inte tillräckligt inspirerad. Ingen John Mayer där inte! Så ni som undrar varför vet nu!! Annars rullar saker och ting på! Igår körde Charlotte Basilika och släppte på ett par hundra meter bara för att se hur hon reagerade! Urstark, jättekul, energisk och ren trav! Vilken härlig häst hon är! Undrar när hon ska hitta på något- hon är så himla bussig! Idag var Sara uppe igen och tolkade med pulka efter Stenskott så då gjorde vi detsamma med Brisad. Gick jättebra! Han är verkligen framåt! Nu ska jag ta mig i kragen och få honom i vagn så får jag försöka få ut honom på banan sen. Han är helt klart ett ämne för ponnytravet!

Har börjat förbereda lite inför vinterutställningen och har nu Puss Puss, Daytona och Chrystal på box på natten. Någon behöver banta, lite havre i krubban och mycket vila hoppas jag ska fungera till denna utställningen! Blir väl lite promenader också men vi lägger inte ner alltför mycket nu. Däremot ska vi försöka ta alla 3- åringarna till 3- årstest men vi tar det nog till hösten. I december fick vi ju även "tillbaka" Daonna Karan eftersom hon följt Lizette hela hösten. Hon är verkligen liten, men det har alla Lizettes avkommor varit. hon fungerar väl i gruppen medan Felicity får bo på box och gå med en häst i taget. Hon kommer nog inte fungera i flocken förran efter sommarbete!

 

2010-01-08
 

Vi börja med att önska alla ett riktigt Gott Nytt 2010! Själva har vi haft några lugna men kalla helger! Hästarna trivs ju även om vi kan tycka det är en smula kallt emellanåt! Charlotte hjälper till med att göra nya sidor till alla hästar och uppdatera alla med utställningsresultat. Det haltar emellanåt då jag tappat intresset för att sitta framför datorn! Man blir väl lite mätt emellanåt!

Tänker endast göra en kort summering av 2009! Året började med en jättetrevlig resa till hingstpremieringen i Holland (den pågår just nu och det är lite tråkigt att inte vara med! vi har varit där 4 år i rad!). Tyvärr fick vi i slutet av året tråkiga nyheter därifrån, eftersom Leandro- sonen Wild Indigo of Riverdance dog på operationsbordet i vad jag kunnat översätta det till, tarmvred. Wild Indigo var den blott 76 cm lille 1:a premiehingsten i Holland som hann verka ett år på stuteri Kramp. Leandro har ju varit behandlad för sina frambensproblem men vi kunde iallafall visa honom på GM med tillfredsställande resultat. Desto gladare är vi för hans avkommor! De stoföl vi fick 2009 blir nog grunden till vårt stuteri! Troligtvis kommer vi framöver sälja några av de äldre stona för att kunna behålla våra egna uppfödningar! Vanilla Fudge har gett ett par fina föl och det blir spännande att se vad han kommer ge i framtiden! Han var trött på GM men fick lite revansch i Älmhult där Stridgård gav honom 41 p! Kul! För övrigt är vi mycket nöjda med säsongen och ser nu fram emot 2010 då vi har 3 st 3- årsston; Try To Copy Me, Daytona och Basilika.

Basilika har varit i vagn några gånger och nu kör Charlotte henne ensam på banan här hemma. Hon är jätteduktig och väldigt framåt. Höjdpunkten i utställningssammanhang 2009 var ändå Rila med fina resultat för både Nanny och Emanuel och fina riduppvisningar av Emanuel och Charlotte! Men det bästa var nog den känsla man fick i kroppen med solsken, vackra hästar, flaggor, musik, vackra fyrspann och trevligt umgänge! Det finns inte mycket som slår detta! Alert är vår första avkomma som varit ute på travet och han gjorde vädligt bra ifrån sig. Ser fram emot hans säsong för att se om Jenny Djupenström nu kan hitta knapparna på honom! Han har kapacitet men är lite valpig fortfarande! Vi fick ju en ordentlig överraskning i somras eftersom det visade sig att Nanny var dräktig! Dante är en härlig kille med underbart temperament! 2010 har vi även lite planer på att visa fram Cayenne (e Skotte u Diedre) på föruttagning/rådgivande bedömning till hösten för senare matchning till hingstpremiering. Han är dock stor så kanske han faller bort tidigare, vi får se! Han har iallafall ett underbart temperament och jag ser fram emot att jobba honom lite till våren! Han ska iallfall ut på travet för vilken trav han har!

Hösten innehöll även en lite resa till auktion i England och vi kom hem ed ett par ston. De ska nu betäckas och senare matchas fram för utställning. Dock är de båda i behov av ett sommarbete för att rikgti bli fina men på det stora hela så är vi nöjda med dessa ston! Såg att Balmedie Felicitys helboro Balmedie Fabian som finns på stuteri Colorstable i Holland, toppade sin premiering med bästa avkomma både bland minihingstföl och ministoföl! 

2010 kommer troligtvis krönas av vår semester i samband med den internationella utställningen i England i sommar! Vi åker utan hästar men ska passa på att stanna några dagar och se oss omkring! Ser framemot tältlägret i samband med utställningen! Känslan där är något speciellt med så mycket härliga shetlandsvänner! Hemma ska det byggas en ny lösdrift med två avdelningar, vi har student i vår (Emelie) och vårt nya uterum ska vara klart tills dess! Fölen kommer först i maj, så jag hoppas alla ska kunna föla ute! Har inte riktigt koll på vilka som är dräktiga ännu! Vissa ser luriga ut och vi tog inget UL så det är lite chansning i år! Inne bygger vi ny hall/badrum/sovrum så även i år blir det ombyggnader inomhus men vårt vardagsrum är klart och det är vi så helnöjda med! Just nu så drar vi klart all el ute i stallbyggnaderna till Charlotte och Louise rum samt sadelkammaren så nu kan vi snart shoppa belysning dit!  Nu är det dags att städa ut julen och sätta fart för nu börjar 2010!


Basilika och Charlotte

 

2009-11-29
 

Lite längre ner på denna sidan finns ett foto på Southkeithney Blossom som Katarina var bussig och tog åt mig när vi var på auktionen. De engelska hästarna kom i måndags förra veckan och vi har haft en minikarantän här några dagar. Annars är det verkligen höst, har börjat ta ifrån fölen på natten, vilket har gått bra. Det är lite tidigt för Nanny men de får ju gå ihop på dagarna ett bra tag till. Har varit på avelskonferens med russen och blev väldigt inspirerad! Ser fram emot nästa år då vi ska betäcka både Diedre och Nanny igen. Basilika har varit i vagn, allt har gått mycket bra! Tyvärr har hon stått med en besvärlig hovböld, efter en flis som gick i somras. Men nu är hon ohalt igen. Brisad är tömkörd några gånger så vi fortsätter arbeta honom. Alert kommer stanna ett år till hos familjen Djupenström. Han har ett rek. på 2.27 vilket vi är väldigt nöjda med. De har hittat en liten ryttare som ska ridträna honom lite, vilket jag tror kan vara bra för honom! Deborah är på Millomgården men tyvärr så var hon infekterad men nu är hon redo att betäckas nästa år!

Har fått en del rapporter från Holland och glädjande kan vi se att Ulster v st Noorderkempen (e. Leandro) gjort mycket väl ifrån sig i aveln redan! Hans ena föl blev National minifoal champion i höstas! Titta gärna in hos familjen Termeer där både Ulster och den andre Leandro- sonen Wild Indigo of Riverdance finns, www.deparkant.nl.  Wild Indigo har visserligen stått på station hos Kramp i år och troligen nästa år också. Läste också i den holländska tidningen om vilka fäder som har söner med i föruttagningen i Holland. Leandro har ytterligare en son, som är Kleine maat, anmäld.

För övrigt så är det lugnt på hästfronten. För första året på länge så har vi inte gjort UL på stona och just nu är jag osäker på ett par av dem om de är dräktiga. Men eftersom jag har ett inte så kraftigt hösilage så känns det inte som att någon är för fet, inte ens Diedre! Unghingstarna däremot har fått ett kraftigare och är riktigt fina på det i år!

Första helgen i juli nästa år kommer det bli Elitponnyutställning arrangerat av SPAF på Ryttarstadion i Stockholm. Det spontana var att inte försöka deltaga med någon ponny men visst blir man lite sugen. Förra gången 1982 så var vi där med Effekt och Daniella (som redan då ägdes av Bosse Andersson). Vi har många otroligt roliga minnen därifrån och visst hade det varit kul om man kom med med någon! 20 ponnyer i varje ras får deltaga.

 

2009-10-31

Så är årets sista shetlands- utställning avverkad för vår del. Denna gången var det Shetland Syd som arrangerade halloween- utställning i Älmhult. För första gången i "världshistorien" så arrangerades två utställningar på en dag, en för mini och en för standard. Domare för mini var Annika Strindgård. Spännande att se vad hon tycker om våra ponnyer då det är flera år sedan hon dömde här sist. Först ut var vårt 2- årssto Try To Copy Me som för dagen var en smula överbyggd men hon erhöll ändå 99888=42 p och placerades 2:a av 7! Vi var helnöjda! Nu blir det spännande med 3- årssäsongen! Efter lunch var det dags för stofölsklassen och vi hade både Axtorps Destiny och Axtorps Donna Karan med. Donna har ju varit hos Lizettes nya ägare hela sommaren och det var spännande att se henne igen. Hon var jättebusig men visade ändå upp sig så fint så hon fick 88788=39 p och placerades 3:a av 4. Destiny fick 5x8=40 p men fick se sig slagen av ett Almnäs- föl så hon gick 2:a. Mamma Almnäs Outstanding var hösttrött och visade inte alls den fräschör hon gjorde på Bjärsjölagård så vi var ändå nöjda med 5x8=40 p och en hedersam 4:e plats av 6. 5:a gick Stjernens Mini- Lizette, även hon med 5x8=40 p! Sist ut för vår del var Vanilla Fudge. När vi visade honom på generalmönstringen så hade han ingen energi kvar så han har fått lite extra kraftfoder sedan dess och nu var han mycket fräschare! Han gick 2:a av mycket fina hingstar endast slagen av fine Kronblads Pommac. Fudde fick 9888=41 p och Annika tyckte han var en mycket trevlig isabellhingst!

Något som gladde oss extra denna dag var att Anneli och Magnus visade fram Leandro- sonen Hasselbos Konjac u. Ugglebackens Inja. Han vann hingstfölklassen och blev även Champion miniföl med guldplakett! Så Leandros första säsong här i Sverige är vi mycket nöjda med:

* Axtorps Dreamer 40 p och Champion miniföl
* Axtorps Destiny 40 p x 2
* Axtorps Donna Karan 39 p
* Hasselbos Konjac 40 p Champion miniföl

Over All Champion Almnäs Heartbreak
Hederspris skänkt av stuteri Axtorp

   

2009-10-24

I veckan har vi varit ett gäng från syd som varit på auktionen i Reading utanför London. Vi startade resan med ett besök hos grevinnan De La Warr på stuteri Fairy, ett av de ledande stuterierna i England i en underskön miljö! Hon och hennes man- som även föder upp galopphästar- föder upp mini- shetland sedan 18 år då hon tog över stuteriet efter sin moster, som då hette stuteri South Park. South Park startade redan 1880 med avel på Shetlandsponnyer!

   

   

   

På kvällen dagen innan auktionen var det "utställning" av auktionsponnyerna. Det var en märklig miljö att visa häst på, asfalt i en gammal livdjurshall med ett snöre runt! Vissa klasser var väldigt blandade, i en klass var det 1, 2 och 3- åriga ston i alla storlekar! Vilken uppgift för domaren att utse en vinnare! Men under auktionsdagen delades det ut fantastiska tennbucklor som vandringspris till de som vunnit championaten! På onsdagen såldes 229 shetlandsponnyer, mest av mini- storlek. Kvaliteten var varierande och priserna därefter. Lägsta pris 45 gns (1 gns ung som 1 pund) och det högsta för dagen var 2000 gns. Vi köpte ett svart mini- sto på 85 cm, Southkeithney Blossom. Hon är född i Skottland med en intressant "svart" stam, där mycket på mödernet är kommet från Shetlandsöarna.  I 3:e led finns också Fireball of Marshwood som är far till Gletness Rockall. Hon har gett mini med minihingst så förhoppningsvis fortsätter hon göra det!

Southkeithney Blossom 13 år 85 cm.


Foto Katarina Möller

Samson of Chapelhill Gletness Beltane
91 cm fux
Fireball of Marshwood
85 cm fux
Bluebell 2nd of Bothen
97 cm fux
Patsy of Chapelhill Backhill Ambassador
Gillian of Chapelhill
Belanna of Glenbogie Merrymate of Berry
81 cm sv.skäck
Bon Bon of Berry
89 cm Blue and white
Mystery of Berry
svart 35,5"
Bogs Bianca Ian of Dandies
Belinda II of Berry

 

Vi hade också sett ett underbart 4- årigt sto, som enligt Anne på Fairy skulle bli dagens högsta bud, så vi hade nästan gett upp om att köpa henne. Dock så föreslog vi Tina Bonli att vi kunde försöka köpa henne tillsammans om priset inte gick upp för mycket. Till vår förvåning gjorde det inte det utan vi fick henne för ett pris lägre än det tak vi bestämt och för ung. halva priset mot vad de förväntat sig!! Balmedie Felicity är e. föräldrar som båda blivit Nationell champion i England, och har en helbror i Holland, Balmedie Fabian, som erhållit 1:a premie (finns på Color- stabel). Hon har fått två föl, båda skäckar. Båda Felicitys föräldrar är skäckar och vi funderar på om honkan vara homozygot skäck! Hennes stam är inte så vanlig i Sverige men väldigt framgångsrik i England så det ska bli spännande att se om hon förärver sig väl här! Hon är även betäck med Kerswell Sage men inte dräktighetsundersökt. Tyvärr fick vi inte fota under auktionen. Felicity har verkat på stuteri Monkshill.

Balmedie Felicity 4 år 82 cm

Tawna Cousin Jack
83 cm, rödskäck
Kerswell Musketeer
31,75" Br m vt kotor
Vorden Picea
31,4" Mörkbrun
Kerswell Minetta
32" Br m vt kotor
Tawna Cornish Cream 33" Fx m lj man & svans Birling Indiana Fx 32"
tawna Custard Cream  34" Rödskäck
Balmedie Flora
Svart.skäck
New Park Emeritius
 83 cm Brun
New Park Commander
Lakehead Emvera
Petygards Flower
Br.skäck 86 cm
Park View Daniel
Birling Witchcraft

Foton från stuteri Monkshill

Balmedie Felicity

Hennes föl fött 2009

Hennes föl fött 2008 Kerswell Sage,far till fölet ovan samt det i magen!
Från utställningen Ponnyer som väntar på att åka till Holland, Belgien och Sverige.
 
I denna lilla manege framvisades auktionshästarna.   

2009-08-31

Oj vad mycket det hänt igen! Denna tiden på året är alltid fullbokad med arrangemang! Höjdpunkten på sommaren var nog ändå Rila- utställning på Elmia 8-9 augusti. Det var avelsföreningarna för russ, ardenner och nordsvensk brukshäst som samarrangerade och där var både företagsutställare och shower för att inte tala om middag med dans på lördagkvällen med nästan 400 personer! Mer kan läsas på www.rilahast.se. Vi hade med oss Emanuel och Nanny med föl. Emanuel gick 3:a i sin klass med 43 poäng och Stora Silver! Konkurrensen var stenhård och vi gladde oss så åt hans placering. Nanny som var lite märkt av att hon hade sitt första föl, visade ändå upp sin feminina sida och även hon erhöll Stora Silver, 42 p och gick 4:a i klassen! Härliga Nanny! Sara Rosqvist hade Benicz med sig- han erhöll också 42 poäng!- och Karolin Sjöland så tillsammans med Emanuel och vår Charlotte så red de en paruppvisning till BAO:s Klinga mina klockor och med Sverigedräkt och allt! Gissa om jag hade tårar i ögonen av stolthet!

 

Emanuel

 

Emanuel och Benicz

Nanny

Axtorps Dante

Därefter tog vi oss en tur till riksutställning och generalmönstring för Shetland i Köping tillsammans med Anneli och Magnus från Hasselbo. Vi hade glädjen att få se många vackra minishetland dessa dagar och kanske mest glad var jag åt att få se Tiger, Design to  make a difference i ett alldeles bländande skick! Men en annan favorit är också Bruno, Workingclass Hero. Kanske för att mamma heter Fiefie v Bright och ger så underbara avkommor! Stort grattis till Ellinor och Thiffany för era vackra hästar och inte minst till er alldeles fantastiska Proud Design!!

  

Design to make a difference

 

Workingclass Hero

   
 

Proud Design

 

Så var det då dags för utställning på Bjärsjölagård. Förberedelserna var många då Anders var utställningskommisarie och i vanlig ordning så skulle han ju även ordna mat :) Men grisen var god och potatissalladen super så jag vet- jag är bortskämd med en sådan fantastisk man!! Hästarna skötte sig fint med undantag av Glory v Bromishet som blev fullständigt förälskad i 1- årsstoet så hon kunde inte skritta ett steg, knappt trava för domaren! Synd för poängen var fin i övrigt men en 6:a på skritten- vad gör man med en sån stolla! Desto bättre uppförde sig Crystal- hon gillar verkligen att visa upp sig! Hon gick 1:a i en jättefin ring med poängen 98888=41 p! Lilla Destiny var också duktig, ringen var otroligt fin och hon gick 3:a med 5x8=40 p! Grattis till Hasselbo för deras fina Kavat- dotter. Det är extra roligt att jag fick lov att vara med på Ugglebacken Kavats resa för att bli avelsgodkänd hingst (var delägare tidigare) och att hans föl på Hasselbo ser verkligen fina ut! Den största överraskningen stod dock Almnäs Outstanding för! Hon var ett ganska ordinärt sto när vi köpte henne och det syntes att hon inte haft föl men jag trodde att stammen skulle kunna passa ihop med Leandro. Men nu när hon blivit mamma så har hon blommat ut! Så mycket så att hon placerades först i fölstoklassen, blev Champion ministo och även Reserv BIS med 99898=43 poäng!!

Axtorps Crystal

Axtorps Destiny

Almnäs Outstanding

Helgen avslutades med generalmönstring. Vanilla Fudge som varit så fin hela sommaren och så mycket hingst, tyckte det var urtrist att vara på avelsvärdering. Men han fick 5x8=40 p. Han fick 3 föl i år. 2 stoföl, 1 hingstföl varav 1 svart, 1 isabell och 1 fux! Har betäckt 4 ston i år varav vi betäckt om Wild med honom. Leandro v st Brammelo har ju varit skadad igen. Pga av sina skador från tidigare så fick han ett stort överben vid ena knäleden, så han har varit behandlad och stått mycket i sjukhage. Han har inte haft möjligheten att äta upp sig ordentligt och var tyvärr inte i det skick som jag önskat. Dock så visade han sin bländande trav och vi är så nöjda med hans förärvning! Han fick 4 föl i år, två är visade och båda har erhållit guld, Axtorps Destiny och Axtorps Dreamer. Han har betäckt mycket bra ston i år, sammanlagt 10 st. Leandro placerades 2:a med poängen 99879!

 

2009-07-25

Axtorps Bugatti är såld till Anna- Karin på stuteri Vithatt som sällskapsponny åt deras Welsh. Vi önskar dem lycka till med honom! Axtorps Alert tävlade för ett par helger sedan på Östersunds travbana och sänkte sig till 2.27.1 och kom in på 5:e plats! Grattis Jenny! Idag var vi också och tittade till 1- årshingstarna som går hos stuteri Idyllen. De är nu avfällda och eftersom jag inte sett dem sedan maj så var det mycket spännande. Calvin Klein (Design to make a difference x Stjernens Mini- Lizette) är mest harmonisk för tillfället och gillade att visa upp sig! Han är ljusfux, vilket glädjer mig! Axtorps Camaro (Design to make a difference x Glory v Bromishet) var för dagen lång som ett ösregn men med ett mycket vackert huvud, bra ben och finfina rörelser! Här kommer också nytagna foton på Axtorps Bugatti.

Axtorps Camaro
Axtorps Calvin Klein
Axtorps Bugatti

 

2009-07-12

Lite galen är man men när vi kom hem sent söndag kväll var det dags att tvätta Axtorps Basilika (Skotte x Diedre)för på måndagen var det utställning på Tomelilla ponnytravbana i Skåne- Russ regi! Duktiga Basilika- hon stod jättefint när hon blev tvättad, stod ensam på box men var inte orolig och åkte transport med vackre Benicz som blev Reserv Bis- grattis Sara till en fint framförd hingst- och Bailika fick kliva på och av transporten 5 gånger denna dag! Detta krönte hon genom att erhålla guld av domare Elisabeth Ljungstorp med poängen 5x8! Så kul att denna 2- åriga tjej blivit så fin!

2009-07-11

I söndags, 11 juli, var det utställning i Nybro. Vi hade redan anlänt på lördag kväll och hade en trevlig grillkväll med ett gäng shetlands- fantaster! Först ut av våra hästar på söndagen var Try To Copy Me. Hon föll domare Torsten Jeppsson i smaken och placerades etta i sin klass och sedan blev hon även Champion ministo med 98888=41 p! Hon är ju bara 2 år så vi ser fram emot att få betäcka henne med Leandro nästa år! Vi hade två föl med oss, Axtorps Dreamer (Leandro x Rambling Rose) och Axtorps Diesel (Vanilla Fudge x Wild). Dreamer var iofs ensam i sin klass men hon erhöll guld med 5x8 och blev även Champion miniföl! Diesel är Wilds första föl och inte så utvecklad ännu med raden 88787 gör ändå att det finns en del att bygga vidare på. Diesel är såld till Anna och Jeanette Björk och vi önskar dem lycka till med honom! Wild- Symphony v d Beatrixlaan är ett sto med en stam som inte är så vanlig och vi tycker hon är lite spännande för framtiden. Hon erhöll 5x8 och guld med en andra placering i sin klass. Sist visades Rambling Rose- hon börjar bli väldigt gråhårig men trots ett välutvecklat föl är hon rund och fin. Hon erhöll 98888=41 p och det med en viss heder tycker jag! Så vi hade en fantastisk dag med våra härliga Shetlandsponnyer! Tack Louise och Charlotte för att ni visar dem så bra!

Try To Copy Me
Champion ministo 2009

Wild- Symphony v d Beatrixlaan

Rambling Rose

Axtorps Dreamer Champion miniföl 2009
Foto: Camilla Linder

Axtorps Diesel

2009-07-04

I måndags fick vi årets överrraskning- Nanny fölade ett litet välskapt hingstföl! Vi gjorde ett halvhjärtat försök att betäcka Nanny förra året, men jag trodde hon tog om så vi betäckte inte om. Hon tränades och Charlotte ville eg. behålla henne i träning och vi har ridit henne lite grann i vinter dessutom. Så i måndags fölade hon ett hingstföl alldeles själv vid 10- tiden på förmiddagen. Vi hittade henne innan hon var ren så hon hade fixat allt själv! Fölis mådde bra men var väldigt trött, så efter 1 timma mjölkade jag ur - hon hade nästan inget juver och jag fick bara ur henne 10 ml!- och gav lite råmjölk- då piggnade han till och efter ytterligare 10 minuter så diade han! Så glada vi blev iallafall! Pappa är ju Emanuel och det var ju som fru till honom vi köpte Nanny från början!

   

                                                                            

2009-06-22

Nu har Stjernens Mini- Lizette åkt till sin nya ägarinna Anna Björk i Backaryd! Det är med ett visst vemod vi säljer henne, men ibland måste man sälja även det som är bra! Nästa år har vi två 3- årsston att betäcka och det blir snabbt många ponnyer att sköta! Med åkte också Axtorps Donna Karan, fölet vid sidan e. Leandro men henne behåller vi så vi får hem henne i december igen. Då åker däremot Axtorps Diesel och Axtorps Benetton till Anna och hennes mamma Jeanette Björk! Vi önskar dem lycka till med sitt nya avelssto! Här kommer lite nytagna foton på Leandro- döttrarna!

 

 

 

Axtorps Destiny   

       Axtorps Donna Karan

   Axtorps Dreamer

                

                                                                                                      

 

2009-06-13

Idag var det Bruksutställning i Vinslöv och vi hade endast Daytona med. Totalt visades 34 ponnyer och endast 5 fick gul, varav Daytona var en av dem! Domare Kristina Blad tyckte hon var ett mycket feminint rastypiskt sto med en mycket bra front. Idag var hon dock tät i hasen men vi hoppas att hon ska utvecklas ytterligare och att hon genommer muskler kommer att få ett bättre bakbensarbete. Dayton har varit vår lilla "svarta ankunge" som nu i vår utvecklats till en liten pärla! Efter många omoch men om vi skulle behålla henne så kommer vi nu att spara henne ytterligare för att se hur hon utvecklas som 3- åring nästa år! Louise visade henne mycket bra och det är kul att Louise tränat henne inför utställningen också!

2009-05-30

Thule är såld till familjen Helm i Flyinge och det är Simon som ska tävla Thule i ponnytrav! Vi önskar dem lycka till med honom! Deborah har åkt till mina syskon på Millomgården i Falköping för att bli avelssto. Det ska bli roligt att Deborah äntligen får en avkomma, hos oss har hon ju bara varit ridponny! För övrigt har det inte hänt så mycket. Vi har inte börjat betäcka några ston ännu, då vi flyttat fram det med vilje. Vi vill få föl först framme i maj månad. Vi kommer att betäcka Wild- Symphony med Vanilla Fudge, Rose, Mindy, Glory och Outstanding med Leandro. Som det ser ut nu kommer vi inte att betäcka något russ, utan väntar till nästa år. Vi har fortf. ett par valacker som vi vill sälja, så vi tänkte köra in ett par nu i sommar för att göra dem mer attraktiva på marknaden!
Basilika går på bete i Satserup medans Calvin Klein och Camaro är på bete hos Idyllens stuteri i Vinslöv. Vi har fått ett nytt hingstbete hos grannarna, så när det är avbetat här hemma så släpper vi ner våra russhingstar/valackar där. Mini- killarna går uppe i skogen på ett härligt kuperat skogsbete som förra året, så killarna håller sig lugna. Inga ston i närheten som oroar!

 

2009-05-18

Stjernens Mini- Lizette är såld till Anna Björk i Backaryd! Vi glädjer oss mycket att sälja Lizette till intresserad tjej med en familj som är hästkunnig och avelsintresserad sedan många år även om Mini-Shetland är en ganska ny ras för dem! Vi får dock behålla Lizette här hos oss ett tag till för hon ska betäckas om med Leandro innan hon åker till Anna. Fölet vid sidan, Axtorps Donna Karan ska dock tillbaka till oss senare i höst. Vi önskar Anna och Lizette lycka till!

2009-05-17

Imorse, också vid 5, fick Wild Symphony- v d Beatrixlaan ett hingstföl! Han är svart eller möjligtvis gulsvart, men det får framtiden utvisa. Samma historia som med Lizettes fölning upprepade sig- fölet var fortf. vått men Wild var ren och båda var uppe! Det var lite kyligt så vi tog in dem en stund så att vi såg att fölet diade. Så nu är säsongen fölningar över!

    

Axtorps Alert debuterade i Östersund idag med Jenny i sulkyn. De ledde hela vägen till 20 m innan mål då de fick en liten galopp! De kom i mål på tiden 2.36. Grattis!


Foto: Ola Djupenström

2009-05-11

I morse vid 5- tiden födde Stjernens Mini- Lizette ett stoföl! Hon var uppe på benen och Lizette var redan ren när vi kom ut, men lilla fölis var fortf. våt och det var frost! Så de fick komma in en stund, den lilla drack och vilade! Så skönt med en så naturlig fölning! Här kommer också lite nytagna bilder på de andra fölen! Under föl finns bild på den nya!

            

Klicka på bilderna för förstoring


2009-09-09

Stort grattis till Jenny Djupenström som kvalade vår Axtorps Alert e. Emanuel 578 på fina 2.38 idag! Jenny och hennes pappa Ola har gjort ett finfint jobb med honom och vi är så nöjda med att Alert får chansen på banan! Nästa helg startar de i Östersund och vi önskar lycka till! Förhoppningsvis får vi lite bilder därifrån!


Foto: Ola Djupenström


2009-09-07

Efter lite tekniska problem så har jag nog fått igång sidan själv också! Tack Thiffany för hjälpen! Nu kommer vi att uppdatera fakta, för där saknas en del! Vi har som skrivet fått två trevliga stoföl e. Leandro hitintill. Glädjande nog har också Idunn fått ett hingstföl e Emanuel (ägare Pernilla Nilsson) och Ugglebackens Inja ett hingstföl e. Leandro (ägare stuteri Hasselbo). Stort grattis till er! Papporna glädjer sig också!

Tyvärr så förlorade Mindy sitt föl e. Leandro i lördags. Vi hade vakat på henne hela natten då hon hade vaxproppar och kl. 8 var det dags. Dock så hände inget trots krystvärkar och Anders konstaterade att ett framben låg fel. Det rättades till men sen följde liksom inte huvudet med när vi drog. Veterinär tillkallades i tidigt stadie då vi misstänkte att något inte stämde- fölet hade dött. Det var första gången för oss som vi försökte få ut ett dött föl, vilket var oerhört svårt när kroppen var slapp och fölet inte hjälpte till. Ett hingstföl fick vi till slut ut med veterinärens hjälp. Mindy var inte så medtagen- hon stod upp hela fölningen- men efterbörden ville inte komma så veterinär tillkallades tillkvällen. Men sedan dess mår hon iallafall bra, har fått smärtstillande och antibiotika och äter som vanligt. Vi har nu bestämt oss för att lyssna på de som har mer erfarenhet av shetlandsavel och ska flytta fram fölningarna till maj/juni istället. Visserligen hade vi ju fint väder i stort sett hela april men jag tror ändå att värmen kan behövas tillsammans med mycket gräs.


2009-04-21

I lördags kväll den 19 april vid 22.tiden föddes Axtorps första föl för i år. Almnäs Outstanding fick ett stoföl! Vi tror hon är brun men hon är mer grå i man och svans är svart, så vi får nog låta framtiden utvisa detta!